Guide til Madrid

by Sladana Lazic

Så er jeg hjemme fra en dejlig tur til skønne Madrid, og her kommer som lovet en guide til den spanske hovedstad.

Hotel
Vi boede på Gran Via, som er en af hovedgaderne i centrum af Madrid. Via tripadvisor fandt vi det 4-stjernede hotel Hotel Atlantico, som har fået rigtig gode anmeldelser. På hotellet er der god service, og alt det du skal bruge.

Tip til hotel: Book et værelse, der vender ud mod gården, da der kan være ret meget støj fra hovedgaden. Nu har jeg ikke været i New York endnu, men man siger jo, at det er en by, der aldrig sover. Og det må siges, at Madrid også er det.

Shopping
En af de shoppinggader, som der også er liv i, er Calle Fuencarral, hvor du finder butikker som franske Maje, det græske hudplejemærke Korres, Lush, Mac m.fl.
Adresse: Calle Fuencarral, Metro: Tribunal

Lotta er navnet på både vintage-butikken og butiksejeren. Da Lotta først startede butikken bød hun både på vintagetøj og skandinavisk design. I dag er der ikke så meget skandinavisk tøj tilbage, men du kan købe tøj og accessories fra 70’erne, 80’erne og 90’erne.
Adresse: Calle de Hernán Cortés 14, Metro: Chueca

Calle Jorge Juan er en rigtig fin og hyggelig gade i det lidt mere “posh” kvarter, hvor Pedro Garcia, Isabel Marant, Marni, Manoush, Vanessa Bruno m.fl. ligger. Gaden er helt sikkert et besøg værd.
Adresse: Calle Jorge Juan, Metro: Estación Serrano

Vi har desværre ikke Zara Home herhjemme, men jeg elsker altid at gå ind i butikken, når jeg er i udlandet. Her finder man alt fra dyner til mindre møbler og andet interiør til fornuftige priser. Der ligger flere Zara Home-butikker rundt omkring i Madrid, men her er adressen til en butik med et rigtig godt udvalg.
Adresse: Calle Serrano 8, Metro: Nunez de Balboa

En gade spækket med lækkert designer-kluns er Calle Jose Ortega y Gasset. Her kan du shoppe Chanel, Calvin Klein, Escada, Louis Vuitton, Kenzo m.fl. Her ligger også verdens største vinbutik, Lavinia. Jeg drikker ikke selv vin, men var alligevel ret imponeret over butikken, der byder på alle slags vin fra alle verdensdele.
Adresse: Calle Jose Ortega y Gasset, Metro: Nunez de Balboa

Tip til shopping: Husk at regne med den spanske siesta, når du planlægger din dag i Madrid. De mindre butikker i sidegaderne har som regel lukket mellem kl. 14-17, mens de større gader og butikker har åbent næsten hele dagen – eller i hvert fald indtil kl. 21 (også om lørdagen), hvilket giver rigelig med tid til shopping.

Kultur og udflugt
Helt tilfældigt faldt vi over YSL-udstillingen på en kultur-institution, og så var den endda gratis. Udstillingen bød på 150 af YSL’s mest kendte og banebrydende designs fra hans Dior-tid frem til 2002, hvor designeren trak sig tilbage. Derudover kan du se film, YSL’s originale skitser, stofprøver og billeder. Det er en oplevelse ud over det sædvanlige at se udstillingen, som vises frem til den 8. januar 2012.
Adresse: Paseo de Recoletos 23, Metro: Banco de Espana

Lige meget hvem man taler med, der har været i Madrid, anbefaler de, at man besøger Prado-museet – Museo Nacional del Prado, så det gjorde vi da naturligvis. Her kan du se museets permanente udstilling og moderne kunst. Museet er rigtig stort, så vi nåede kun lige den permanente udstilling med malerier fra 1100-1600-tallet, inden vi tog videre.
Metro: Banco de Espana

Byen Toledo, som indtil det 15. århundrede var hovedstaden i Spanien er virkelig smuk og værd at besøge. Den ligger 70 km uden for Madrid, men det tager kun 30 minutter at komme til Toledo fra Madrid med et direkte tog. Der er meget at se i Toledo, men en af de vigtigste og mest kendte seværdigheder i byen er Santa Iglesia Catedral Primada. Det er en smuk katedral, hvis konstruktion begyndte i år 1227. Det koster omkring 26 euro at købe adgang og audio-guide til katedralen for to personer. Man kan også vælge at komme op i tårnene og se udsigten over den smukke by, Toledo, dog skal du lige være klar over, at guiden kun taler spansk, så det er ikke meget historie, du får med her.

Man kan ikke sige Madrid uden at sige flamenco, derfor var jeg da også en tur på den intime klub med en lille bitte scene og ægte flamenco-show. Klubben hedder El tablao Flamenco Cardamomo og er virkelig en oplevelse for sig.
Adresse: Calle Echegaray 15, Metro: Sol eller Sevilla

Afslapning
I Madrid er der mange fine parker, som man har gjort meget ud af. Besøg enten Parque del Buen Retiro, som er Madrids svar på Central Park West eller Campo del Moro, som ligger lige ved siden af et slot. I begge parker kan du nyde naturen, de smukke statuer, vandfald og egern, der gerne hilser på.

Restaurant
Jeg har aldrig fået en 17-retters middag før end jeg besøgte asiana, som er en antikvitetsbutik, der forhandler meget dyrt interiør fra blandt andet Kina, om dagen, men om aftenen forvandler stedet sig til en fornem restaurant. Her sidder man blandt antikvitets-sagerne og får serveret lækker asiatisk/spansk gourmet-mad og intet mindre end 17 retter. Restauranten er virkelig noget for sig selv og rimelig eksklusiv, da der ikke er så mange borde, så man skal booke i god tid.
Adresse: Travesía de San Mateo 4, Metro: Tribunal